Fasolka po bretońsku z szynką szwarcwaldzką
Składniki na 1 porcję ok. 350 kcal:
️100g fasoli białej konserwowej
️100ml passaty pomidorowej
️100g pomidorów w puszce
️25g szynki szwardzwaldzkiej
️65g papryki czerwonej
️5g oliwy z oliwek
️15g cebuli
️1 ząbek czosnku
️Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, kumin, majeranek, papryka słodka i wędzona
1. Do garnka wlej oliwę, podsmaż cebulkę i czosnek, dodaj paprykę, szynkę i przypraw papryką słodką i wędzoną, solą oraz pieprzem, duś razem.
2. Wlej passatę, dodaj pomidory, dopraw majerankiem, kuminem. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, odsączoną fasolę i duś razem 15 minut. .
3. Potrawkę podawaj z pieczywem. Dokładając 1 kromkę chleba razowego ok. 30g, zwiększysz kaloryczność o ok. 70 kcal.
Smacznego!