Makaron a'la bolognese
Składniki potrzebne 1 porcję ok. 550 kcal:
️ 70g makaronu pełnoziarnistego penne/spaghetti
️ 150g mięsa mielonego z piersi indyka
️ 50 g marchewki
️ 30g cebuli
️ 100g pomidorów w puszcze (1/4 puszki)
️ 100g passaty pomidorowej
️ 5g oleju rzepakowego (łyżeczka)
️ przyprawy: ksylitol, bazylia, oregano, czosnek granulowany
️ 10g sera gouda/parmezan
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj mięso mielone oraz tartą marchew i cebulkę.2. Duś, następnie dodaj passatę i pomidory w puszcze.
3. Po przygotowaniu sosu dodaj sól, pieprz, szczyptę ksylitolu i dowolne przyprawy: bazylię, oregano lub inne zioła.
4. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu - najlepiej al dente.
5. Wymieszaj z sosem, udekoruj tartym serem.