"Jesteś tym, co jesz" – kto z nas nie słyszał tego stwierdzenia? Jednak co ono właściwie oznacza? I czy rzeczywiście nasze codzienne wybory żywieniowe mają tak duży wpływ na nasze samopoczucie?
Naukowcy już od lat badają wpływ diety na samopoczucie człowieka. I… dochodzą do ciekawych, a jednocześnie zaskakujących wniosków.
Najważniejszy wniosek dotyczy tego, że cały nasz organizm jest siecią zależności i połączeń. Szczególne znaczenie ma współpraca jelit z mózgiem, a także fakt, że w jelitach znajduje się około 100 mln komórek nerwowych.
Kluczowe znaczenie ma także flora bakteryjna, która wpływa na nasz układ immunologiczny, ale także na nastrój. W zależności od jej dobrego lub złego stanu czujemy się pełni sił lub niezdolni do działania, czujemy się pozytywnie nastawieni do świata lub odczuwamy ciągły stres, jesteśmy kreatywni lub cierpimy na tzw. mgłę mózgową.
Co więc można zrobić, żeby jeść lepiej i czuć się lepiej? Znaczenie mają nawet małe zmiany.
Oto niektóre z nich:
Duże znaczenie ma także poszerzanie swojej wiedzy o zdrowym odżywianiu i zmiana nastawienia – zdrowe posiłki powinny być przyjemnością.
Jeśli chcesz zmienić swoje nawyki żywieniowe skorzystaj z oferowanych przez nas konsultacji dietetycznych w Bytomiu i zacznij dietę dopasowaną do Twoich potrzeb i preferencji.