Pomożemy Ci zadbać
o Twoje zdrowie i ciało

Krem z batatów z masłem orzechowym

ZUPA KREM Z PIECZONYCH BATATÓW Z DODATKIEM MASŁA ORZECHOWEGO

Składniki na 1 porcję ok. 500 kcal:
✅️ 50g marchewki
✅️ 50g pietruszki 
✅️ 200g batatów
✅️ 300g bulionu warzywnego 
✅️ 10g oliwy z oliwek 
✅️ 15g masła orzechowego 
✅️ 75g jogurtu naturalnego 
✅️ 5g orzechów ziemnych 
✅️ 5g natki pietruszki 
✅️ przyprawy: sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie, kolendra, kumin, mielona słodka papryka 
Sposób przygotowania:
1. Batata, marchew i pietruszkę obierz, pokrój w kostkę. Posyp ziołami i skrop oliwą, wymieszaj. 
2. Wyłóż warzywa na blaszkę, wstaw do piekarnika na około 30 minut, piecz w 200 stopniach.
3. Warzywa po upieczeniu wrzuć do garnka, zalej bulionem i gotuj kilka minut. 
4. Liście pietruszki drobno posiekaj. Zupę zmiksuj z dodatkiem masła orzechowego i jogurtu naturalnego. 
5. Podawaj z pietruszką i prażonymi orzeszkami.

Może Cię zainteresować...