ŁÓDECZKI Z ZIEMNIAKÓW, ŁOSOŚ I SZPARAGI NA PARZE
Składniki potrzebne na 1 porcję ok. 500 kcal:
100g łososia świeżego/wędzonego
️️150g szparagów zielonych
️150g ziemniaków
10g o️liwy z oliwek
️Przyprawy: pieprz, sól, tymianek, cytryna, papryka czerwona
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki umyj, pokrój w ćwiartki i przełóż do większej miski.
2. Dodaj oliwę i przyprawy, dokładnie wymieszaj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Piecz ok, 30-40 minut w 200 stopniach (aż do zarumienienia).
4. Łososia przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, nałóż na górę plaster cytryny.
5. Gotuj na przez ok 10-15 minut na parze razem ze szparagami (uprzednio odłam twarde końce).
6. Rybę podawaj z ziemniaczkami i szparagami. Smacznego!