SZPARAGI W SZYNCE SZWARCWALDZKIEJ Z JAJKIEM SADZONYM I GRZANKĄ
Składniki na 1 porcję ok. 300 kcal:
150g szparagów zielonych
️️20g szynki szwarcwaldzkiej
1 jajko
️5g oliwy z oliwek
️pieczywo żytnie razowe 1 kromka
️pieprz, sól, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
1. Szparagi opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Odetnij zdrewniałe końce.
2. Zawiń ciasno w plasterki szynki szwarcwaldzkiej.
3. Ułóż na patelni i grilluj obracając od czasu do czasu, aż szynka się zrumieni.
4. Przygotuj jajo sadzone na patelni posmarowanej oliwą, tak, aby żółtko pozostało lekko płynne. Dopraw do smaku.
5. Podawaj z pieczywem, opieczonym na grzankę w grillu, przypraw dowolnie, możesz posmarować czosnkiem.
Smacznego!